Dag 57: San Francisco, California

Vandaag zou het weer een belangrijke dag worden. Ik zou namelijk San Francisco binnenfietsen. Maar daarvoor moest ik eerst nog 45 kilometer afleggen langs de kust en over een aantal steile heuvels heen. Op de GPS stond niet dat ik door een spiksplinternieuwe tunnel van 1,25 kilometer moest fietsen. Eenmaal in de tunnel raakte ik bijna in een soort van trance van de geluiden van het voorbijkomende verkeer. De volgende keer doe ik oordoppen in als ik door een tunnel fiets. De tunnel zorgde er wel voor dat ik snel in Pacifica was, een voorstad van San Francisco.

Zoals wel vaker als ik weer een grote stad binnenfiets, slaat mijn hart een slag over. Wat een prachtige stad met zeer steile hellingen. De Amerikaanse grid-structuur, zoals vele steden hier zijn ingedeeld, was als het ware op de kaart neergelegd. Daarbij werd geen rekening gehouden met bergen en heuvels. Sommige straten waren zo steil dat het wel lijk of ze onder een hoek van 45 graden waren aangelegd. Dat betekende dat ik soms een stuk moest lopen.

Ik ging eerst naar de REI om te kijken of ik nog iets nodig had voor mijn fietsuitrusting. Daarna ging ik naar Trader Joe’s om eten te kopen. Toen ik daar mee klaar was besloot ik richting een camping te fietsen aan de andere kant van de Golden Gate Bridge. Ik keek mijn ogen uit toen ik deze gigantische brug van dichtbij zag. Eerlijk gezegd vond ik het wel een beetje eng om er overheen te fietsen, het waaide namelijk flink. Eenmaal aan de andere kant was het nog een heel stuk klimmen naar een camping. Ik las dat de camping géén water had, en daar had ik vandaag niet zo veel zin in. Dus moest ik weer de berg af en de brug over. Maar ik had wel een aantal foto’s kunnen schieten van beide kanten!

Ik besloot toch om terug te keren Fort Mason. In dit oude fort lag namelijk het Fisherman’s Wharf hostel. Een hostel zoals we in Nederland de jeugdherbergen kennen. Ik kon zelfs mijn fiets stallen in een aparte berging. En door iets bij te betalen sliep ik op een kamer met vier bedden in plaats van tien of twintig. Vanaf het hostel kun je de baai en de brug overzien.