Fiets en wandelbeurs 2018

Dit weekend was het weer tijd voor hèt jaarlijks terugkerend evenement voor wandel- en fietsliefhebbers, de fiets en wandelbeurs 2018. Om inspiratie op te doen voor mijn aanstaande fietstocht besloot ik om ook een dagje rond te dwalen in een hal vol fietsen, wandelschoenen en standjes. Wat mij opviel is dat wandelen en fietsen niet alleen aan de oudere generatie is besteed. Jezelf per fiets of te voet voortbewegen wint ook aan populariteit onder de jeugd.

Vanzelfsprekend was ik vooral geïnteresseerd in tourfietsen en vakantiefietsen. Santos kwam hier duidelijk als winnaar uit de bus, menige stand had minstens drie Santos-fietsen in opstelling staan. Interessant vond ik dat er nogal wat verschillende soorten vakantiefietsers bestaan, met allemaal verschillende fietsen. Maar het grootste verschil zit het hem in het volume aan bagage die je meeneemt. De wereldfietser neemt alles mee om te kunnen overleven, van een tent tot kookgerei (1). Een B&B (Bed & Breakfast) fietser neemt daarentegen geen tent of slaapspullen mee, ook koken is niet nodig. Hierdoor hoef je een stuk minder bagage mee te nemen. De laatste categorie is de bikepacker (3). De bikepacker leeft een primitief leven met weinig spullen en heeft vaak een fiets van sportieve aard (dikke banden en veel versnellingen).

(1) De wereldfietser

De wereldfietser

(2) De B&B fietser

De B&B fietser

(3) De bikepacker

De bikepacker

Een eindje verderop trof ik fietsen aan met duidelijke gebruikssporen. Wat deden deze – met modder besmeurde – fietsen op een beurs met fietsen waarop nog nooit gereden is? Al snel zag ik dat een van de fietsen van “The Cycling Dutchman” was. Rick Creemers, zijn echte naam, keerde afgelopen jaar terug van een fietstocht van 55.000 km. Ik dacht dat de 7.000 kilometer die ik ga fietsen al een heel eind was. Enfin, zo ziet een fiets eruit waarop 55.000 km is gefietst:

Ook heb ik nog een aantal interessante lezingen gevolgd. Het meest opvallend was de lezing van Johan Blom, die zichzelf de GPS fietser noemt. Aangezien ik zelf ook veel met GPS ga navigeren, was ik hier erg benieuwd naar. Ik was blij om te horen dat ik op “de goede weg” zit met het voorbereiden van van mijn gpsroutes. Komoot, ridewithgps, maps.me en OpenStreetMaps werden allemaal genoemd in zijn verhaal. Dit zijn onmisbare tools voor zowel de voorbereiding als tijdens het fietsen.

Aan het einde van de dag kon ik zeggen dat ik aangenaam verrast was. Een beurs waarvan ik dacht dat het bol zou staan van de 50-plussers met wandelschoenen, bleek eigenlijk heel interessant en inspiratievol. Ik denk dat ik nu wel écht bijna klaar ben voor mijn eigen fietservaring.